Jakie zalety mają blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego?
Kuchnia uważana jest za serce domu. Dobrze zaprojektowana i przemyślana jest miejscem, w którym chętnie spędzamy czas z przyjaciółmi i z rodziną. Mówi się także, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Wyobraźmy sobie zatem, na co narażony będzie nasz blat kuchenny. Dobrze jest zdecydować się na taki, który będzie miał większą odporność niż zwykły blat z laminowanej płyty wiórowej. Może to być na przykład blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego.
Co to jest konglomerat kwarcowy?
Wybierając blat do kuchni, możemy wybierać między blatami z płyty wiórowej, w pełni drewnianymi lub kamiennymi. Każdy z tych rodzajów ma swoje zalety. Blaty kamienne mają dużą wytrzymałość, ale są dość ciężkie i wymagają czasem specjalnie wzmocnionych mebli kuchennych. Jako alternatywa dla blatów kamiennych powstały konglomeraty kwarcowe, które łączą w sobie zalety blatów kamiennych, ale są od nich lżejsze i tańsze. Jako producent blatów kuchennych z konglomeratu kwarcowego, podpowiemy jaki rodzaj blatu najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.
Konglomerat kwarcowy, inaczej zwany kwarcytowym, składa się ze specjalnie wyselekcjonowanych, naturalnych surowców, kamieni i skał, zawierających odporny minerał, zwany kwarcem. Surowiec ten połączony jest ze sobą wysokiej jakości żywicą poliestrową. Ciekawym i ekologicznym dodatkiem są frakcje lustrzane i szklane pochodzące z recyklingu. W konglomeracie dopuszczalne są także niewielkie ilości barwników.
Największe zalety blatów z konglomeratu kwarcowego:
- odporność na zarysowania – blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego przejmują właściwości surowca, z jakiego są wykonane. Mają więc twardość i odporność kwarcu;
- odporność na plamy – blat jest łatwy w czyszczeniu i odporny na wsiąkanie innych substancji. Nie wchłania także kolorów i zapachów. Dzięki temu ma długą żywotność i pozwala cieszyć się ładną kuchnią przez wiele lat;
- odporność na bakterie – dzięki gładkiej i łatwo ścieralnej powierzchni, blat jest odporny na rozmnażanie się bakterii, a dzięki przestrzeganiu odpowiednich przepisów przy jego produkcji, nadaje się do kontaktu z żywnością;
- odporność na wodę – dzięki odpowiedniej impregnacji i właściwościom surowców, z jakich jest zrobiony, blat jest wodoodporny, co ważne jest szczególnie w okolicy zlewozmywaka;
- waga – blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego jest lżejszy od blatu kamiennego, nie wymaga specjalnie wzmocnionych mebli kuchennych;
- kolory – dzięki dodatkowym barwnikom, blaty występują w bardzo różnych kolorach, także dopasować je można do bardzo różnych stylów i gustów;
- temperatura – blaty z konglomeratu nie są tak zimne w dotyku, jak blaty kamienne. Przejmują one temperaturę otoczenia;
- cena – są na ogół tańsze niż blaty kamienne, szczególnie jeśli wyprodukowane są z materiałów z recyklingu.
Jakie inne rodzaje blatów kuchennych oferujemy?
Poza blatami kuchennymi z konglomeratu kwarcowego oferujemy w naszej firmie blaty z granitu, marmuru oraz z mieszanek tych materiałów. Każdy z tych surowców ma inne zalety i inne wymagania dotyczące konserwacji.
Zachęcamy do kontaktu, a podpowiemy jaki blat kuchenny wybrać. Zapewniamy również wsparcie w zrobieniu pomiarów pod blat, jak i w montażu.